medicalife green.jpg

servicii medicale

877025papanicolau.jpg
TESTUL PAPANICOLAU

Testul Papanicolau sau frotiul Papanicolau a devenit astazi foarte practicat, facand parte din examenul ginecologic de rutina. Practic acest test consta in obtinerea unui frotiu (o lama care contine celule din biopsia cervicala, aceste celule sunt supuse unei coloratii specifice si apoi vizionate la microscop) din celulele colului uterin biopsiate in prealabil.

Rezultatele testului papanicolau sunt obtinute in urma examinarii la microscop a celulelor cervicale prelevate in urma unei biopsii. Prin examinarea microscopica se stabileste daca aceste celule sunt normale, daca au aspectul normal, sunt asezate corespunzator, elementele celulare sunt intacte etc. In momentul in care aceste celule sufera modificari se pune problema interpretarii gravitatii acestor modificari, care pot avea semnificatii de la o vaginita banala pana la prezenta cancerului de col uterin.

In functie de gradul afectarii celulare, de tipul acestei afectari si de prezenta sau absenta unor microorganisme se stabileste care este cauza ce a dus la rezultatele anormale ale testului Papanicolau. Iata care sunt afectiunile ce au ca rezultat obtinerea unui test Papanicolau anormal:


 

- Infectiile virale, cele mai frecvente cu HPV (papiloma virus uman)
- Alte tipuri de infectii, spre exemplu determinate de fungi (candidoza) sau bacterii (vaginite) ori chiar de paraziti (trichomonaza).
- Modificarile naturale ale celulelor din colul uterin (vaginita atrofica) aparute la menopauza pot si ele da un test Papanicolau anormal.
- Modificari celulare precanceroase rezultate in urma unor infectii netratate (spre exemplu infectia cu anumite tulpini de HPV, care predispun la aparitia cancerului de col uterin)
- Modificarile canceroase, prezente in cancerul de col uterin
- Unele BTS
- Polipii cervicali.

Rezultatele acestui test sunt in general interpretate dupa unele clasificari ce au fost standardizate. Unul din sistemele de clasificare a testelor Papanicolau este sistemul Bathesda (TBS). Categoriile sale se refera la tipurile de modificari celulare si gradul in care acestea intereseaza mucoasa colului uterin, invazivitatea acestora (cat patrund in adancime fata de stratul superficial) etc. Iata care sunt clasificarile:

Normal


 

Celulele au aspect normal, nu sunt evidentiate modificari.


 

Celule atipice cu semnificatie nedefinita (modificari celulare reactive)


 

La frotiu se observa modificari celulare insa nu par a fi precanceroase. Din pacate nu au nici o modificare ce sa sugereze cu certitudine o anumita cauza. Cel mai frecvent aceste tipuri de modificari sunt date de infectiile vaginale cum ar fi herpes, Chlamydia sau levuri, insa, cum spuneam mai sus, cauza modificarilor este doar presupusa.


 

Patologii folosesc aceasta categorie atunci cand testul Papanicolau nu indica daca celulele anormale sunt cauzate de inflamatie ori de leziune precanceroasa.


 

Leziuni intraepiteliale scuamoase de nivel scazut (LIS)


 

Aceste modificari ale celulelor scuamoase (celule de la nivelul cervixului uterin) nu sunt invazive dar pot deveni in timp, desi celulele anormale revin uneori, in mod spontan, la aspectul normal.


 

Leziuni intraepiteliale (scuamoase) cu nivel ridicat


 

Acestea nu dispar in general fara tratament iar probabilitatea ca acestea sa se transforme in cancer este mai mare in lipsa unui tratament specific. Partea buna este ca toate leziunile scuamoase pot fi vindecate, astfel va fi inlaturat riscul de aparitie al cancerului de col uterin pe acest fond. Daca le depistati in timp util (adica anual sa faceti testul Papanicolau) preveniti intr-un procent foarte mare cancerul de col.


 

Cancer invaziv


 

Aceasta clasificare indica probabilitatea afectiunilor canceroase de a se transmite la colul uterin si mai departe.


 

Sistemul Bethesda nu este singura metoda de clasificare a rezultatelor testului Papanicolau, tocmai de aceea este indicat sa va intrebati medicul care este semnificatia testului, astfel incat sa va lamuriti intocmai.


 

Cand trebuie efectuat testul Papanicolau?


 

Acest test trebuie facut de fiecare femeia anual odata cu inceperea vietii sexuale. In felul acesta veti diagnostica si preveni multe patologii genitale feminie, avand grija de sanatatea voastra.


 

Contact Medicalife2.jpg
Name
Email
Comment
Or visit this link or this one